Gebraden eendenbout in kersensaus
Ingrediënten:
6 eendenboutjes
peper en zout
375 gr. ontpitte verse kersen (of uitgelekte blikkersen)
150 ml. droge witte wijn
fijngeraspte schil en sap van 1 citroen
1 theelepel poedersuiker
2 theelepels maïzena
2 eetlepels water
4 eetlepels kirsch
verse kersen voor de garnering
Bereidingswijze:
Doorprik het vel van de bouten met een vork en wrijf stevig in met zout. Leg de bouten met de velkant naar boven op de rooster van een braadslee. Zet 40 min. in een voorverwarmde oven op 190°C en verhoog de temperatuur tot 200°C tijdens de laatste 10 min. van de braadtijd.
Doe de kersen in een steelpannetje, samen met de wijn, citroensap, citroenschil en suiker. Voeg peper en zout toe. Breng op een matig vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat ongeveer 10 min. sudderen tot de kersen gaar zijn. Neem van het vuur en zet apart.
Neem de gare boutjes van de rooster en houd deze warm. Giet het vet uit de braadslee op 1 eetlepel na en zet op het vuur. Meng maïzena in een kommetje water. Zeef het kookvocht van de kersen, giet in de braadslee en breng op een matig vuur aan de kook. Voeg het maïzenamengsel toe en laat een paar minuten sudderen tot de saus aandikt. Roer goed. Voeg kirsch en kersen toe en warm op.
Breng op smaak met zout en peper.
Dien de bouten warm op, overgoten met kersensaus en gegarneerd met verse kersen.
Serveer met peultjes en kleine aardappeltjes of gebakken aardappeltjes.
